• 03 734 30 10
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

VODA IN ZDRAVILNI TURIZEM

V šolskem letu 2021/2022, v okviru gibanja Turizem in vrtec, na temo Z igro do prvih turističnih korakov, poteka projekt VODA IN ZDRAVILNI TURIZEM.
Voda je poleg gozda največje bogastvo Slovenije, kar nam omogoča, da razvijamo »zdravilni turizem«, ki je povsem nov turistični koncept. Nastal je kot odgovor turistične industrije na krizo zaradi epidemije Covida in se osredotoča na krepitev psihičnega in duševnega zdravja posameznika, ne pa na zdravljenje, s čimer se ukvarja »medicinski turizem«. Potrebo po zdravilnem turizmu, turistični strokovnjaki utemeljujejo z epidemijo Covida, ki ni prizadela samo gospodarstva in fizičnega zdravja ljudi, pač pa je negativno vplivala tudi na psihično in duševno zdravje posameznikov.
 
Strokovnjaki s področja turizma ocenjujejo, da bodo turisti v prihodnje potovali predvsem na tiste destinacije, ki imajo na voljo neomejene količine pitne vode, ki jo je v Sloveniji na pretek, kar je neprecenljiv turistični potencial. Z vodo smo bogati tudi sicer, saj je Slovenija po vodnatosti na tretjem mestu v Evropi, pestre pa so tudi njene oblike: jezera, reke, potoki, brzice, slapovi, morje, izviri, toplice, vrelci …
 
Pri izvajanju projekta se lahko osredotočamo na zdravilne izvire in terme ter toplice, v katerih bodo v središču zdravilni vidiki takšnih in drugačnih dogodivščin ob/na vodi, pa najsi gre za kulturne ali pa športne prireditve, ki pozitivno vplivajo ne samo na naše fizično telo, pač pa izboljšujejo tudi naše splošno počutje. Še posebej zaželene so aktivnosti, ki krepijo naše energetsko telo in nam omogočajo stik s seboj od joge, meditacije, dihalnih tehnik, knajpanja, kopanja v hladni vodi itd.
Lahko pa se osredotočimo na pitnik ali morda vaški vodnjak ali kal, ki celotni skupnosti omogočajo dostop do neoporečne pitne vode, ki je v zdravi družbi osnova dobrega počutja. Projekt je namenjen otrokom, ki so stari tri leta in več.

© 1945 - 2023 Vse pravice Vrtec Laško - Izvedba zORBIT s.p.