• 03 734 30 10
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

DIETNA PREHRANA

V Vrtcu Laško se dietna prehrana uvaja in ukinja na podlagi potrdila o medicinsko indicirani dieti za otroka, ki je opredeljena v skladu s katalogom diet, kot ga opredeljujeta Pediatrična klinika UKC Ljubljana in Klinika za pediatrijo UKC Maribor.

Potrdilo o medicinsko indicirani dieti lahko izda izbrani zdravnik na primarni ravni (ki naj bi bil specialist pediater ali specialist šolske medicine) ali specialist pediater usmerjen v področje na sekundarni ali terciarni ravni, v skladu z veljavno medicinsko doktrino. Na potrdilu je opredeljena tudi veljavnost predpisane medicinsko indicirane diete (trajno ali začasno). Trajna potrdila veljajo do preklica ali do izdaje potrdila o morebitni spremembi v dieti in jih ni potrebno obnavljati. Začasna potrdila veljajo do 1 leta in jih je potrebno redno obnavljati v skladu s predpisanim rokom veljavnosti. V nasprotnem primeru se začasno predpisana dieta, po poteku roka veljavnosti, prekine.

Starši ali skrbniki predložijo potrdilo o medicinsko indicirani dieti strokovnim delavcem/ kam v oddelku, v katero je vključen otrok, ob ugotovljeni bolezni in vsakokratni spremembi ali prenehanju diete. Strokovni delavec/ ka o dieti obvesti OPZHR in vodjo kuhinje.

Dietna prehrana se načrtuje na podlagi pisnih navodil za posamezno alergijo in/ ali intoleranco, ki jih pripravljajo klinični dietetiki in specialisti pediatri, usmerjeni v področje (npr. alergologijo, gastroenterologijo, endokrinologijo). Dietni obroki so glede na vrsto alergije ali druge prehranske omejitve načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika zdravega otroka. Tako pripravljeni obroki dajejo čim manjši občutek drugačnosti v krogu sovrstnikov. Priprava, transport in serviranje dietne prehrane potekajo v skladu z interno shemo priprave dietne prehrane v vrtcu. Vsakemu otroku z alergijo, intoleranco ali drugimi prehranskimi omejitvami se posebej posvetimo in mu poskušamo ponuditi čim širši nabor živil ter jedi, ki izključujejo le zanj nevarne alergene.
Pri prehranski oskrbi otrok, ki obiskujejo Vrtec Laško, redno spremljamo najnovejša priporočila in dognanja stroke ter iščemo ustrezne načine za prilagoditev in popestritev varne, zdrave in okusne dietne prehrane.

V primeru strogih izločitvenih diet se priporoča osebno srečanje in posvetovanje s starši. Za vse dodatne informacije se pokličie na telefonsko številko 051 226 422 ali piše na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

Polona Gole, OPZHR


© 1945 - 2024 Vse pravice Vrtec Laško - Izvedba zORBIT s.p.