• 03 734 30 10
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ZDRAVSTVENO HIGIENSKI REŽIM

V predšolskem obdobju si otroci pridobijo izkušnje, stališča in vzorce vedenja, ki jih večinoma obdržijo vse življenje. Zdravje v otroštvu pa določa zdravje v celotnem življenju posameznika in vpliva tudi na naslednje generacije. Ključnega pomena je obdobje do 6. leta starosti.
 
Vrtec predstavlja otrokovo biološko, fizično in socialno okolje, ki nanj kompleksno vpliva. Okolje in zdravje otroka sta medsebojno povezana.
 
Vodja zdravstveno higienskega režima si prizadeva oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje otrok ter vseh zaposlenih, saj se zaveda pomembnosti vplivov posameznih dejavnikov v najzgodnejšem obdobju življenja na zdravje in počutje v kasnejšem življenju.
 
Zdravo in varno okolje se oblikuje z ustreznim vzdrževanjem in izvajanjem splošnega zdravstveno higienskega režima, upoštevanjem Protokola ravnanj v primeru obolenj ter izvajanjem sanitarno tehničnih ukrepov. Program higienskega režima in Protokol ravnanj sta objavljena na spletnih straneh Vrtca Laško. Zagotavljajo se čisti in redno vzdrževani prostori vrtca, urejena igrišča, čiste igrače, posteljnina, redno umivanje rok ter ustrezno prezračevanje igralnic. Posebna skrb se namenja gibanju in igri otrok na svežem zraku ne glede na letni čas. Nenehno se spremlja zdravstveno stanje otrok in izvaja preventivne higienske ukrepe na področju preprečevanja in širjenja nalezljivih bolezni oziroma okužb. Preko oglasnih desk obveščamo o pojavih in ukrepih za obvladovanje nalezljivih bolezni.
 
Vrtec sodeluje in se ravna po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Zunanji nadzor izvajajo pristojne inšpekcijske službe RS (Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano).
 

© 1945 - 2024 Vse pravice Vrtec Laško - Izvedba zORBIT s.p.