• 03 734 30 10
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

MREŽA GOZDNIH VRTCEV

Vrtec Laško deluje na 10 različnih lokacijah v občini, vse pa so bolj ali manj obdane z naravnimi danostmi - travniki, polji, potoki, gozdovi.
Vzgojiteljice v Vrtcu Laško se zavedamo, da bivanje na prostem in dejavnosti v naravi bogatijo celostni razvoj otrok, zato se trudimo, da vsaj enkrat tedensko ali več, zapustimo “varno” zavetje vrtca ter ograje igrišča in se odpravimo raziskovat okolico.
Otrokom omogočamo, da naravo opazujejo, raziskujejo in doživljajo v vseh letnih časih in z vsemi čutili. Poskrbimo, da dejavnosti v naravi povežemo z vsemi področji kurikuluma za vrtce, pri čemer ne pozabimo na razvoj spoštljivega in odgovornega odnosa do narave.
 
KAJ JE GOZDNA PEDAGOGIKA?
Gozdna pedagogika je metoda okoljskega vzgajanja in izobraževanja, ki poleg spoznavanja gozda oziroma narave kot ekosistema bistveno posega tudi v vzgojo in celostni razvoj tako otrok kot odraslih. Je recept za zdrav, umirjen in optimalen razvoj vseh nas.
****

Že od leta 2012 se slovenski vrtci in šole, ki v svoj program vključujejo gozdno pedagogiko, družijo v Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Februarja 2022 smo se Mreži gozdnih vrtcev in šol pridružile tudi posamezne vzgojiteljice Vrtca Laško.
****

ZAKAJ GOZDNI VRTEC?
Gozdni vrtci ponujamo odmik od današnje standardizirane vzgoje in poučevanja otrok. Vzgojitelji upoštevamo otrokove naravne značilnosti in potrebe odraščanja: gibanje, iskanje izzivov, ki so potrebni za razvoj nevrološkega sistema, svoboda, prosta igra, gradnja socialnih odnosov … To je poučevanje, ki prinaša nove priložnosti, več avtonomije, vseživljenjsko učenje, raziskovanje, odkrivanje bogastva virov, samozavest, samozaupanje, ustvarjalnost in pozitivno učno klimo.
logo horizontalni rgb
 

© 1945 - 2024 Vse pravice Vrtec Laško - Izvedba zORBIT s.p.